Domů Rady a Návody Jarní ředkvička chce náš zájem! Znáte její benefity během hubnutí?

Jarní ředkvička chce náš zájem! Znáte její benefity během hubnutí?

0

Díky sezónní zelenině získá vaše tělo spoustu vitamínů, podpoříte trávení a dokonce i hubnutí.

Ředkvičky najdete čerstvé na trhu právě v tomto období. Kromě červené se mohou na náš stůl dostat i v jiných barvách – černé, bílé, oranžové, fialové… Křupavá zelenina chutná nejen v salátu či na obloženém chlebíčku, ale můžete ji připravit i vařenou k masitým jídlům, lze přidat do polévek.

Chutné a zdravé ředkvičky neobsahují téměř žádný tuk, se 14 kaloriemi a 0,1 g tuku na 100 g se považují za nízkokalorické lehké občerstvení. Když jsou čerstvé, obsahují 94 procent vody. Jejich vláknina v žaludku zasytí a působí proti chuti k jídlu. Pokud plánujete pár kilo shodit, můžete si je dopřát každý den, při hubnutí jsou nápomocné.

Jsou také bohaté na více než 20 vitamínů a minerálů, jako je například vitamín C (skvělý pro imunitní systém), kyselina listová, železo a draslík (posiluje nervový systém, svalová vlákna, srdce).

VIDEO: V pořadu Jde o nás jsme si povídali o obezitě, jejích nástrahách, zvycích i zlozvycích Slováků ve stravování, zda o tom, co bychom měli změnit – hosty byla lékařka, obezitoložka a vědkyně SAV Adela Penesová a lékař, dietolog Boris Bajer.

A proč má vlastně ředkvička mírně pikantní až štiplavou chuť? Mohou za to hořčičné oleje. Pomáhají malé rostlince bránit se před predátory, když roste. Pro člověka jsou tyto látky prospěšné – hořčičné oleje stimulují játra a žluč k tvorbě trávicích šťáv a mohou mít mimo jiné pozitivní vliv na imunitní systém i na shazování kilogramů.

BEZ KOMENTÁŘE

Exit mobile version